Tăriceanu: Puterea actuală “a preferat şmenul a la Ridzi”, dar a tăiat cu 70% banii pentru cercetare

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a acuzat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că democrat-liberalii preferă să nu susţină cercetarea, ci “şmenul a la Ridzi, de 600.000 de euro, cu banii întorşi la campania electorală pentru odraslele din PDL”. Tăriceanu a avut cel mai dur discurs în timpul dezbaterii moţiunii simple liberale pe cercetare, el luând peste picior şi competenţele actualilor miniştri “nepricepuţi şcoliţi pe google care au venit şi le-au trântit tuturor uşa în nas”.

“Ar fi trebuit să susţineţi domeniul pe care-l coordonaţi pentru că este singura şansă pentru o Românie modernă în viitor. Realitatea ne convinge că aţi preferat cu totul şi cu totul altceva: , de 600.000 de euro, cu banii întorşi la campania electorală pentru odraslele din PDL, nu-i aşa domnilor? Ce cercetare, ce viitor al României, ce discutăm de lucrurile astea? Pentru actuala coaliţia aflată la guvernare astăzi cel mai important lucru pare să fie cum să fure mai mult din banii publici, din banii cetăţenilor, pentru că ştiu că la finele acestui an unii dintre ei, sau dacă nu chiar amândoi, vor pleca acasă”, a afirmat Tăriceanu în timpul dezbaterii moţiunii simple pe cercetare iniţiate de PNL.

Tăriceanu a criticat grupul de miniştri “şcoliţi pe google”, o referire la un discurs al preşedintelui Băsescu. Fostul premier şi-a făcut, ironic, mea culpa pentru că a acordat atenţie sporită cercetării. “Noi doi suntem vinovaţi pentru că în ultimii partu ani le-am arătat cercetătorilor că se poate, că sunt la fel ca şi cei din alte ţări. Suntem vinovaţi şi pentru că i-am adus pe tinerii cercetători înapoi din alte ţări, minţindu-i că pot avea condiţii normale de a-şi desfăşura proiectele”, a declarat Tăriceanu.

Deputatul PNL a susţinut că evoluţia cercetării s-a întrerupt brusc, deoarece un grup de “nepricepuţi şcoliţi pe google au venit şi le-au trântit tuturor uşa în nas”, ba mai mult, au pus şi “un băţ” în angrenaj, ca să-l blocheze de tot.

Fostul premier a spus că obiectivul Guvernului pe care l-a condus a fost să atragă 1% din PIB pentru cercetare, dar actualul Executiv a tăiat cu 70% fondurile, ceea ce înseamnă “lipsă de responsabilitate pentru generaţia viitoare”.

Tăriceanu a arătat că Ministerul Educaţiei şi cercetării “se scuză şi enunţă regrete”, dar acest lucru nu rezolvă nimic, ci este o “atitudine jenantă”.

“Vă rog să ne spuneţi cum se va face cercetare fără bani, poate o să inventaţi un fel de perpetum mobile”, le-a spus Călin Popescu Tăriceanu reprezentanţilor Guvernului.

Antena3.ro

Advertisements

One Response to Tăriceanu: Puterea actuală “a preferat şmenul a la Ridzi”, dar a tăiat cu 70% banii pentru cercetare

  1. Nu pot sa nu comentez ca tot PNL-ul mi-a pus director la institut(nu spun care) un oligofren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: