Minerva. Episodul doi.

Vecin cu mine era un moldovean care se aciuase  de vreo zece ani prin sat,se insurase si avea si doi copii. Nu il prea ducea capul,dar avea pasiunea masinilor, dar nu era in stare sa-si ia permis. In aceasta seara voiam sa ajung la Camp-Motzi, desi nu mai aveam la cine sa ma duc. Popa Porumb murise de cativa ani buni, intr-un accident ciudat de circulatie. Se spunea ca se ocupase de spiritism si cromoterapie..Nu stiu…Eu l-am cunoscut si mi-a facut o impresie excelenta…Am facut o intelegere cu V., asa il chema pe moldovean. Imi duc masina pe Dealul Mare, sta in ea cu o gluga pe cap,si asteapta. Eu parcasem masina lui, care era totusi inscrisa in circulatie dupa o curba, la Malaiste, pentru cunoscatori. Masina lui era un jaf de Audi, dar inca putea sa porneasca in viteza a treia de pe loc.Seara se lasa linistita peste culmile Apusenilor, parea ca nimic nu se poate intampla si asteptam. Si ce asteptam s-a produs. In jurul orei opt ,in spatele masinii mele a oprit un Volkswagen Bora, cu numar de Bucuresti. Au coborat din ea doua personae. La volan cred ca era SRI-stul Farsala, iar langa el era unul de varsta apropiata. Se indreptau cu mainile in buzunare spre masina, iar cand au antamat dialogul, si am crezut ca si-au dat seama ca nu sunt eu la volan, am demarat in tromba. Fiind oarecum mascat, nu cred ca si-au dat seama ca urmarisem scena. Dar m-am inselat. Nu sunt multi nebuni care alearga asa pe munte. Si au pornit dupa mine. Dovada ca nu stiau unde e merg (am aflat mai tarziu) este ca au pus un baraj de politie pe centura Vascaului. Probabil ca isi inchipuiau ca voi folosi centura pentru viteza si voi intra in orasel pe langa fabrica de paine.Numai ca drumul meu era prin centru. Inainte de pastravarie am facut la stanga printr-un derapaj controlat. Masina raspundea bine la comenzi. Toata aceasta desfasurare de forte cred ca era generata de faptul ca ei credeau ca am manuscrisul la maine si ca vreau sa-l plasez cuiva. Sunt sigur ca stiau de popa Porumb, si probabil credeau ca vreau sa iau legatura cu un om de incredere de al lui. Am urcat in tromba curbele spre Camp, am intrat in sat si am oprit in fata postului de Politie. Ii asteptam.

Arieseni, 6 august 1984

Coordona constructia viaductului de la Mihoiesti. Subalternii ii spuneau sultanul. Se pensionase, dar a fost rechemat sa termine aceasta lucrare in care multi isi rupsesera dintii. Imi cumaparase masina, o Dacie 1310,si atunci am mers cu el, nu am ales varianta Brad Deva ci Zlatna Alba Iulia. Ne-am oprit la un restaurant de pe marginea soselei si am mancat slanina prajita.Atat aveau sa ne ofere. Ca mie, care eram tanar in acele vremuri, nu imi pasa, nu era de mirare, dar eram uimit ca nu ii pasa nici lui.Isi pastra acelasi optimism nestirbit. Imi spunea destul de des: “Daca vrei sa faci ceva pentru tara ta, trebuie sa te consideri nemuritor. Altfel vei esua, pentru ca mai intotdeauna visurile vietii tale nu se vor implini in timpul vietii tale”. Odata, cand eram intr-o pasa destul de proasta, l-am intrebat:

-Si cu dragostea cum ramane?

-Ce e cu dragostea?

-Visul vietii oricarui barbat ramane o dragoste mare.

-Gresesti,nu al oricarui barbat. Majoritatea barbatilor vor femei, nu povesti de dragoste. Dar pentru ca noi, motzii, de cand ne stim, am trait intr-o poveste, vrem ca asta sa ne incununeze si iubirile.

-Tata draga, am sa-ti spun ceva din fizica, nu stiu cat ai sa intelegi. E o teorema descoperita de o femeie, pe numele ei Emi Noether. Orice simetrie ascunde si o lege de conservare. Povestile de dragoste care dureaza, oare poseda o astfel de simetrie?

-Cred ca inteleg unde bati. Niciodata dragostea nu este simetrica. Se spune ca unul iubeste, iar altul se lasa iubit. Cand tu vezi unicitatea intr-o femeie, ea te compara cu fostii ei iubiti. Cand tu vrei sa-i aduci luna de pe cer, sub forma unei ciuturi rasfrante in apa, ea se intreaba daca esti in stare sa-i repari stresina de la casa. Nu stiu daca din cauza asimetriei majoritatea povestilor de dragoste nu dureaza. Dar e o idée interesanta….. Tu stii cum e jocul de doi pe la noi…feciorul danseaza mai mult pe loc, iar fata are o amplitudine mai mare in miscare. Acesta este preambulul invartitei. Iar daca intri in invartita, nu stii daca mai iesi zdravan sau nu…Dar intotdeauna fata isi revine mai repede.Alta asimetrie, nu?…

Tata izi zambi in barba, spre amintiri doar de el stiute.

(Va continua)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: