Predicatum inest subjecto

Imi place muzica lui Bela Bartok. Mai ales “Dansurile romanesti” pentru ca in ele sunt prezente cu preponderenta elemente modale.Muzica bizantina a Evului Mediu este preponderent modala, aceasta insemnand ca tiparele structurale ,”modurile” se refera atat la partea morfologica, melodia si ritmul, cat si cea sintactica, existenta unor fraze caracteristice.

La altceva vreau sa ma refer acum. La mesajul folclorului din zona Muntilor Biharia, in comparatie cu mesajul manelistic, limbaj ce a patruns din pacate si in aceasta zona, impurificand-o. Cantareti ce s-au lansat cantand vechi cantece populare, s-au “adaptat” vremurilor, modificand atat ritmul cat si mesajul.

Cateva mesaje pozitive:

“Omul care dusmaneste/numai bine nu gandeste/N-are liniste si pace/Raul daca nu ti-l face”; “Dusmanie, dusmanie/arza-te-ar focul de vie/ca de cand esti pe pamant/din gradina faci mormant”. Sau: “Legai calul sub un tei, ma-nnecai in ochii ei”.

Am sa revin  asupra subiectului… Pentru toti prietenii mei: plec in templum pentru o saptamana… poate o sa zaresc intr-o seara umbra Dalenei proiectata pe luna.. La buna revedere 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: