Timp finit, timp infinit

Nu ne propunem sa raspundem la intrebarea ce este timpul, dar hai sa admitem ca el este infinit(ca timp fizic) ca are o sageata (trecut-viitor), ca este continuu…
Timpul in care o fiinta umana poate observa ce se intampla este finit. Sa punem in evidenta doua consecinte interesante.

Paradoxul lui Debora(h).

Biblia, Judecatorii,5,1: “In ziua aceea Debora a cantat aceast cantare cu Barac ,fiul lui Abinoam”

Biblia, Judecatorii,5,5 scrie “Muntii s-au clatinat inaintea Domnului”. In alte variante de traducere , “Muntii curgeau inaintea Domnului”.Ce legatura are asta cu timpul? Hai sa va spun cum se obtine sticla.Se topeste un amestec de substante si amestecul e racit rapid.Dac este racit mai incet se poate ajunge la starea cristalina unde atomii stau “la locurili lor” intr-o retea,mai vibrand si ei pe acolo. In sticla ,atomii ,moleculele continua sa se miste perpetuu si au o dispunere dezordonata. Sticla se relaxeaza…Daca am avea timpul Domnului ,am putea vedea cum curge sticla. Dar pentru ca nu-l avem, vedem doar cum curge bautura din pahar..:)

Relatia de incertitudine si Transformata Fourier

Daca avem un semnal dependent de timp, transformata sa Fourier descompune semnalul dupa frecvente, generand un spectru al acestuia. Daca desemnam timpul prin t si frecventa prin f iar prin D abaterea  standard ,vom avea intodeauna relatia Dt.Df>0. Asta inseamna cu nu le putem masura pe amandoua cu o precizie infinita, fara eroare. De ce? Pentru ca am avea nevoie de un timp infinit pentru a determina toate frecventele .

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: